En grå måndagsmorgon i november beger jag mig ut på ett spännande uppdrag. Jag ska träffa Tobias Ståhlberg, Tobbe, en trettonårig kille från Vörå. Han har lovat ställa upp för en intervju och berätta för mig hur han kommunicerar med symbolspråket Bliss.
Tobbe går på sjuan i Mussor skola i Vasa. Han möter mig med ett stort, varmt, välkomnande leende. I hans klass finns tre elever, deras assistenter och läraren Gunilla Norrgård. Klassen inleder veckan med att frimodigt berätta om helgens upplevelser. Gunilla informerar klassen om dagens program.
Självständig blissare
Tobbes klasskamrater lämnar klassen. Tobbe verkar trygg i situationen och lärare Gunilla och assistent Gun lämnar oss så att intervjun kan börja.
Tobbe har fått intervjufrågorna på förhand och jag märker genast att den öppna och sociala samtalspartnern är en självständig blissanvändare som förberett sig på frågorna.
Tobbe sitter vid ett bord med sin kommunikationsbok framför sig. Han orienterar sig ledigt i sin kommunikationsbok och proffsigt hittar han rätt i sin rika symboluppsättning.
Tobbe är mån om att jag tolkar hans svar rätt. Gun, som är Tobbes assistent, har känt Tobbe ända sedan dagis och hon lovar komma och tolka om jag kör fast. Jag är tacksam över Tobbes tålamod med mig, nybörjare som jag är. Tobbe försäkrar att vem som helst kan lära sig att använda Bliss.
Toughbook bra hjälpmedel
Tobbe berättar att han är väldigt intresserad av TV och i synnerhet Vörå lokal-tv där han med särskilt intresse följer med Vörå kommuns fullmäktigemöten. Härligt med samhällsintresserade ungdomar! I skolan är det, förutom rasterna, hemkunskap och i synnerhet brödbak som intresserar mest.
På rasterna rör sig Tobbe med elrullstolen som är utrustad med en Toughbook. Toughbook är ett datorhjälpmedel som manövreras med en styrspak. På skärmen finns blissymbolerna ordnade enligt temaområden. Med hjälp av styrspaken styr Tobbe markören till de symboler han vill använda. Symbolerna kan omvandlas både till text och tal.
De hjälpmedel som Tobbe använder beviljas av Tikoteket vid Vasa Centralsjukhus. Tikoteket är en poliklinik för kommunikations- och databaserade hjälpmedel. Med en remiss från vårdande läkare kan man vända sig till Tikoteket, som gör en hjälpmedelsbedömning om behovet av kommunikationsstödjande hjälpmedel.
Glad i magen
Tobbe och jag övergår till att samtala om saker som är viktiga för denna sociala och öppna trettonåring. Jag får veta att Mamma är en viktig person, liksom kompisen Kela och vi enas om att sommaren är den bästa av årstider!
För Tobbe är sommarens höjdpunkt FDUV:s läger. Lägret på Kilen i Sideby återkommer vi ofta till och jag förstår att det lägret måste ha varit något alldeles extra, en lägerupplevelse som gör att man liksom ”blir glad i magen”.
Förutom att vara på läger bjuder Tobbe gärna upp till dans. Senast tog han sig en svängom på FDUV:s dansgala i Vörå. Dansmusiken ska helst vara något ur Melodifestivalens repertoar, berättar Tobbe, som skiner upp när det rikssvenska stjärnskottet Loreen nämns.
Rätt tolkning ger leende
Vi samtalar vidare och jag noterar att vid användning av Bliss som kommunikationsmetod gäller det att anpassa tempot och avsätta tid så att kommunikationen känns meningsfull för personen. Jag får också tänka på att inte ta över samtalet.
För att vara säker på att jag tolkar Tobbe rätt upprepar jag hans svar, ställer följdfrågor och sammanfattar svaren. Som samtalspartner behöver jag inte veta vad blissymbolerna betyder utan jag läser ordet som står ovanför varje utpekad symbol.
Om jag missförstår eller är inne på fel spår visar Tobbe med sitt kroppspråk att jag ska göra en ny tolkning. Tobbe vill bli förstådd och han ger sig inte förrän han får en bekräftelse på att jag förstår. Prima strategi! Leendet från Tobbe är ett kvitto på att vi till slut har nått samförstånd.
I framtiden drömmer min nyfunne vän om att arbeta på sjukhus i Amerika. Ett fullgott alternativ är dock att arbeta i säkerhetskontrollen på t. ex. Vasa flygfält.
Lunchen närmar sig och det är dags att tacka Tobbe, Gunilla och Gun för det vänliga, generösa, lärorika mötet!
Kommunikation är en mänsklig rättighet för alla, alltid och överallt. Det har Tobbe visat, tänker jag när jag lämnar Mussor skola.
Text och foto: Eivor Larpes
Handledande speciallärare, SPERES