Vem får personlig assistans?
För att få personlig assistans ska din funktionsnedsättning vara svår. Enligt högsta domstolen kan också en person som inte har en grav utvecklingsstörning anses ha en svår funktionsnedsättning.
Du kan få personlig assistans till exempel om du vill åka på bio eller på ishockeymatch och inte annars kan på grund av din funktionsnedsättning. Du kan få assistans för fritiden fast du bor på ett gruppboende.
Det viktiga är att du själv kan berätta varför du behöver stöd av en personlig assistent. Du ska kunna berätta vad du vill göra på fritiden och att det är du själv som vill ha personlig assistans.
Du kan berätta genom att tala, visa, prata med bilder eller ha någon som tolkar dig. Det viktiga är att det är du själv som bestämmer. Kommunen kan inte säga att du inte har rätt till personlig assistans för att du behöver handledning eller stöd i att fatta beslut. Det här kan vara en del av assistansen.
Hur många timmar kan man få?
Till fritidsaktiviteter, deltagande i samhällelig verksamhet och upprätthållande av personliga relationer beviljas mellan 10 och 30 timmar per månad.
Hur ska man göra för att få personlig assistans?
Du börjar med att ta kontakt med socialarbetaren i din kommun. Tillsammans med dig ska hon utreda ditt behov av assistans. Efter det fattar socialarbetaren ett skriftligt beslut.
Vilka kommuner beviljar personlig assistans för personer med utvecklingsstörning? Varför varierar beslutspraxisen?
Alla kommuner kan bevilja personlig assistans för personer med utvecklingsstörning. Men kommunerna besluter olika, och det kan bero på många saker.
En orsak är att besluten görs en åt gången och besluten är individuella. De tittar på vad du behöver och om personlig assistans kan stöda dig så att du kan leva som alla andra i vårt samhälle.
En annan orsak är att olika kommuner gör olika bedömningar om hur svår funktionsnedsättning de anser att du har.
Kommunens beslut kan också bero på hur bra du berättar och beskriver vad du behöver personlig assistans för. Exempelvis att du inte kan gå och simma utan att ha någon med dig. Här är det viktigt att du kan förklara att det är du själv som väljer. Det ska inte vara så att dina föräldrar eller personalen på ett boende vill att du ska fara och simma om du själv vill åka på konsert. Du behöver också berätta att det är du som gör saker och den personliga assistenten är den som hjälper dig att göra det.
Vad kan man göra om man tycker att man har rätt till men ändå inte beviljas personlig assistans?
Om du är missnöjd med beslutet från din kommun kan du alltid besvära dig över beslutet. Det betyder att du skriver ett brev till en av de grupper som bestämmer i kommunen (ofta kommunens socialnämnd eller grundtrygghetsnämnd). I brevet ska du berätta att du är missnöjd med beslutet.
Om de fortfarande inte ändrar sig kan du fortsätta att skriva besvär. Det gör du först till förvaltningsdomstolen och i sista hand till högsta förvaltningsdomstolen.
Kontakta Juridiskt ombud vid Samarbetsförbundet för funktionshinder om du har frågor.