– I den nya lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice (916/2012) ändrades definitionen av en arbetslös person så att paragraferna om arbetsförmåga och förmåner på grund av arbetsoförmåga ströks bort.
– I lagen avses med arbetslös en person som inte står i ett anställningsförhållande eller inte är sysselsatt på heltid i företagsverksamhet eller i eget arbete och inte är studerande på heltid.
– Som arbetslös betraktas även den som står i ett anställningsförhållande och som är permitterad på heltid eller vars ordinarie arbetstid per vecka är under fyra timmar. Det här innebär att en person med utvecklingsstörning också kan ha rätt till service via arbets- och näringsbyrån.
– Det har inte tidigare heller funnits några absoluta hinder för personer med utvecklingsstörning att få tjänster via arbets- och näringsbyrån eller för att bli upptagen som arbetslös. Hindren fanns i attityder och arbetssätt – på båda sidorna, säger Tötterman.
Arbetsträning sänker ribban
– En arbetstränare på arbets- och näringsbyrån kan till exempel hjälpa kunder med svårigheter att hitta en arbetsplats och att knyta ett arbetsavtal. Tränaren kan också fortsätta stödja kunden för att säkra att kunden lyckas hålla arbetsplatsen. Syftet med tjänsten är att sänka ribban för en person att komma in på arbetsmarknaden.
– Arbetsgivare kan få information om arbetssökandens kunskaper och de stödformer som finns tillgängliga. Till exempel lönestöd eller stöd för ändringsarbeten i arbetsförhållandena. Arbetsträning kan kopplas till de andra arbetskraftstjänsterna, men det maximala timantalet är begränsat till 50 timmar per år.
– Tjänsterna på arbets- och näringsbyråerna ska vara tillgängliga för alla, även personer med utvecklingsstörning. Kundernas behov av service är utgångspunkt för vilka tjänster som erbjuds. Å andra sidan har kunderna ingen subjektiv rätt till tjänsterna. Arbets- och näringsbyråerna kan begränsa sina tjänster av arbetskraftspolitiska och ekonomiska skäl.
Läs mera om arbete för personer med utvecklingsstörning i senaste numret av GP.