Idéens ursprung
Drömmen om att göra tv-program började med att personalen från serviceenheten skulle göra ett studiebesök i Köpenhamn hösten 2011. Nina Spåra, som fungerar som alltiallo på inspelningarna, och som var med på resan har alltid gillat foto och film och minns att hon då på skoj sa att det här ska de också börja göra.
– I Danmark görs upp till en halvtimmes sändning för lokal-tv, men vi har valt vår egen väg som passar oss, säger Nina.
Efter studiebesöket tog det inte lång tid förrän man i Vasa beslöt sig för att satsa på ett eget projekt. För att göra en lång historia, med ansökningar till olika fonder, lite kortare kan man konstatera att de blev beviljade en hel del pengar och saken var klar. Det var dags att köpa utrustning och kasta sig ut i det okända på riktigt.
Saknade förkunskaper
Ingen i gruppen hade några förkunskaper då de startade. De har lärt sig allt vartefter. Och det är faktiskt en hel del, allt från vilken typ av kamera de skulle köpa till hur man sätter upp ljus, använder mikrofon och behandlar materialet i efterhand.
– I början såg alla gröna ut i ansiktet, eftersom färgen på väggarna i rummet där de jobbar inte är den bästa tänkbara. Men med hjälp av rätt belysning har det blivit bättre, berättar de och skrattar vid minnet.
Tack vare stödet de fick från fonderna har de nu två videokameror, stativ, lampor, mikrofoner, en systemkamera, en dator för klipp och bearbetning och förstås en ny tv så de kan titta på vad de gjort. Ja, och så en greenscreen som gör att de kan vara var som helst i världen, på låtsas åtminstone.
Filmteamet
Kärngruppen består av fem personer som nästan alla även har andra arbetsuppgifter ute i samhället flera dagar i veckan.
På fritiden lyssnar många av dem på musik och ser på tv. Anders som fungerar som uppläsare i gruppen tycker om Danspoppen. Kjell som har hand om ljuset och som är den enda i gruppen som är i huset varje dag lyssnar gärna på Tongåvan. Johnny brukar titta på skräckfilmer och Mr Bean.
Då det gäller tv-jobbet har alla i gruppen prövat på att både filma, belysa inspelningsplatsen, intervjua folk och att vara framför kameran. Ibland bjuder de också in folk som finns i huset till något specifikt inslag.
Alla tycker det känns både roligt och intressant att lära sig något nytt. Hanna påpekar också att det är roligt att se sig själv på tv, eller att föräldrar eller kompisar sett en. Men det kan vara svårt att hitta personer som talar svenska då de intervjuar folk på stan.
Någon nervositet har de inte känt av trots att hela världen kan se vad de gjort och gör.
– Vi börjar ju bli gamla proffs, skojar Fredrik.
– Och om man är social som person så är det bara roligt, påpekar Johnny.
Det här är ett gäng som fått möjligheten att förverkliga något som ger deras liv mening och glädje. Det här är mitt sätt att stödja dem att fortsätta jobba och utvecklas. Snigel-TV är för mig nämligen ett perfekt exempel på att allt är möjligt bara det finns någon som vågar tro och arbeta för en meningsfull och god idé. Vi kan alla göra skillnad. Vi kan alla förändra världen. Tillsammans kan vi göra drömmar till verklighet.
Läs hela artikeln i senaste numret av GP.
Material från filmteamets produktion hittas på adressen:
- www.snigeltv.com
Text och foto: Åsa Broo